دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی: پژوهشگر و نویسنده

دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی: پژوهشگر و نویسنده

دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی
دکتری نوروفیزیولوژی
فارغ التحصیل دانشگاه شهید چمران اهواز؛
دبیر زیست شناسی؛ پژوهشگر و نویسنده؛ مدرس دانشگاه
عضو هیات تحریریه مجله رشد زیست شناسی؛
سردبیر و موسس مجله عصر زیست شناسی
مدیر و موسس آکادمی دغدغه آموزش ایران؛
بنیانگذار مجموعه آموزشی زیستا
عضو انجمن‌ بین المللی IBRO (International Brain Research Organization)
عضو انجمن‌ بین المللی SFN (Society for Neuroscience)
عضو انجمن‌ بین المللی ILAE (International League Against Epilepsy)
عضو انجمن‌ بین المللی IBE (International Bureau for Epilepsy)
عضو انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران؛
عضو انجمن زیست شناسی ایران؛
عضو انجمن بیوانفورماتیک ایران؛
عضو انجمن علوم اعصاب ایران
عضو انجمن نویسندگان ایران
*************************
زندگی صحنه ی یکتای هنرمندی ماست
هر کسی نغمه ی خود خواند و از صحنه رود
صحنه پیوسته به جاست.
خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد.
ژاله اصفهانی

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
بایگانی
نویسندگان
پیوندهای روزانه
طبقه بندی موضوعی

بیماری صرع و روشهای درمان

Reza Moghaddasi | چهارشنبه, ۱۰ آذر ۱۴۰۰، ۱۲:۲۷ ق.ظ

بیماری صرع و تشنج

صرع، مجموعه­ای از اختلالات نورولوژیک مزمن با علائم ناهمگون است که مشخصه مهم آن حملات تشنّجی، خودبخودیِ، عودکننده و مکرر می ‌باشد. تشنج، نشانه­هایی گذراست که نتیجة افزایش فعالیت غیرمعمول و هم­ زمان نورون­های بخشی از مغز می ­باشد. تشنج مزمن، صرع نامیده می ­شود. بیماری صرع به سه نوع تقسیم می ­شود: صرع بزرگ، صرع کوچک و صرع کانونی. صرع بزرگ برخلاف صرع کوچک، در نتیجه تخلیه نورونی شدید در تمام مغز و حتی نخاع رخ می ­دهد و باعث تشنج عمومی در کل بدن می­شود. این بیماری با کاهش کوتاه مدت هوشیاری و انقباضات عضلانی تیک مانند در ناحیه سر مانند پلک زدن، مشخص می­ شود. این بیماری در اواخر کودکی ظاهر و تا پایان 30 سالگی ناپدید می ­شود. در صرع کانونی (صرع جکسونی) نواحی محدود قشر مخ و ساختارهای عمقی مخ و ساقه مغز فعال می­ باشند.

علل ایجاد بیماری صرع

بیماری صرع علل مختلف دارد: ایجاد مدارهای عصبی غیرطبیعی در مغز، عدم تعادل در میانجی­ های تحریکی و مهاری و یا ترکیب عوامل مختلف باعث بروز بیماری صرع می ­شود. عدم تعادل در میانجی­های دستگاه عصبی مرکزی یعنی سامانه مهاری و سامانه تحریکی علت اصلی این بیماری می­باشد. صرع اولیه که در حدود 50 درصد موارد را شامل می­شود، علل ناشناخته دارد. در صرع ثانویه یا صرع اکتسابی، تشنج­ها در نتیجة عوامل مختلف مانند ضربه به سر، کمبود اکسیژن، عدم تعادل متابولیکی، تومور و عفونت مغزی، تشنج­های ترک دارو یا سمیت عصبی می­باشد. مهم­ترین عوامل خطرناک صرع بیماری­های عروقی مغز، تومورهای مغزی، الکل، آسیب های ناحیه سر، بدشکلی­های رشدی مغز، وراثت و عفونت دستگاه عصبی مرکزی می باشد. سازوکار ایجاد و گسترش صرع، تا امروز شناخته نشده است.

صرع­زایی نوعی شکل­پذیری پیچیده مغز است، که به دنبال جراحت و خونریزی مغز ایجاد می‌شود. به دنبال این تغییرات تشنج ­های مکرر ایجاد می­شود. صرع­زائی، فرآیندی آرام است، که چند ماه تا بروز تشنج­های خودبخودی طول می ‌کشد.

درمان بیماری صرع و تشنج

اولین روش درمانی صرع و تشنج استفاده از داروهای ضدصرع می باشد. این داروها از گذشته های دور مورد استفاده بیماران مصروع قرار می گرفته اند. در اواخر قرن بیستم داروهای جدید و موثر برای درمان این بیماری به بازار آمد. ولی، بیش از 30% بیماران مبتلا به صرع به داروهای ضدصرع مقاوم هستند و تشنج های رام نشدنی دارند. داروهای ضدصرع با اثر انتخابی بر اهداف مختلف ملکولی، باعث تغییر قابلیت تحریک­پذیری نورون‌ها و جلوگیری از گسترش تحریک می‌ شوند. معمولا برای درمان از روش چندداروئی به جای درمان تک ­داروئی استفاده می شود. در این روش­ درمانی، ترکیبی از داروهای ضدصرع با حداقل برهم ­کنش­ها استفاده می شود.

متاسفانه، مصرف داروهای ضدصرع مشکلات شایعی مانند مقاومت و سمیت داروئی را به همراه دارد. به نظر می ­رسد، مقاومت داروئی ناشی از غلظت نامناسب داروهای ضدتشنج در مغز است.  بنابراین ضرورت استفاده از روش­ های درمانیِ جدید و موثر، بیش از پیش احساس می ­شود. تولید داروهای نسل جدید، استفاده ترکیبی از داروهای ضد صرع، برداشتن کانون تشنج از طریق جراحی و تحریک عمقی مغز با استفاده از امواج الکتریکی و مغناطیسی از جمله راهکارهای اصلی درمان صرع  می ­باشند.

تحریک عمقی مغز، از دهه گذشته، به عنوان روش درمانی جایگزین برای بیماران صرعی مقاوم به دارو به کار می­رود. در این روش، معمولا از تحریک الکتریکی مغز با فرکانس پائین استفاده می ­شود.

امروزه تحریک الکتریکی عمقی مغز، برای رفع اختلالات مغزی مقاوم به درمان از قبیل درد مزمن و بیماری پارکینسون نیز مورد استفاده قرار می ­گیرد.

  • Reza Moghaddasi

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی