دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی: پژوهشگر و نویسنده

دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی: پژوهشگر و نویسنده

دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی
دکتری نوروفیزیولوژی
فارغ التحصیل دانشگاه شهید چمران اهواز؛ دبیر زیست شناسی؛ پژوهشگر و نویسنده؛ مدرس دانشگاه
عضو هیات تحریریه مجله رشد زیست شناسی؛ سردبیر و موسس مجله عصر زیست شناسی
مدیر و موسس آکادمی دغدغه آموزش ایران؛ بنیانگذار مجموعه آموزشی زیستا
• عضو انجمن‌ بین المللی IBRO (International Brain Research Organization)
• عضو انجمن‌ بین المللی SFN (Society for Neuroscience)
• عضو انجمن‌ بین المللی ILAE (International League Against Epilepsy)
• عضو انجمن‌ بین المللی IBE (International Bureau for Epilepsy)
• عضو انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران؛ عضو انجمن زیست شناسی ایران؛ عضو انجمن بیوانفورماتیک ایران؛ عضو انجمن علوم اعصاب ایران
• عضو انجمن نویسندگان ایران

زندگی صحنه ی یکتای هنرمندی ماست
هر کسی نغمه ی خود خواند و از صحنه رود
صحنه پیوسته به جاست.
خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد.
ژاله اصفهانی

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
بایگانی
نویسندگان
پیوندهای روزانه

۷ مطلب در تیر ۱۳۹۸ ثبت شده است

هرم یادگیری

Reza Moghaddasi | سه شنبه, ۴ تیر ۱۳۹۸، ۱۰:۲۵ ب.ظ

  • Reza Moghaddasi


انتشارات کویر منتشر کرد:

این کتاب که از دل ایران دوستی ماجراجویانه، سیاست پژوهی و سیاست ورزی زاده شده، برخی از مهم ترین چالش های مسیر پرخطر تحقق آزادی، امنیت و توسعه پایدار ایران را به زبان و در قالبی متفاوت پیش می کشد و امیدوارنه در راهکارها نظر می کند.

هر کس دغدغه ایران دارد، لطفا کتاب دغدغه ایران را بخواند

  • Reza Moghaddasi

  • Reza Moghaddasi

کلاس درس تعاملی

Reza Moghaddasi | سه شنبه, ۴ تیر ۱۳۹۸، ۰۹:۴۷ ب.ظ

  • Reza Moghaddasi

مغز گوسفند (نیمکره های مخ، رابط های بین نیمکره ای، و ....)

Reza Moghaddasi | سه شنبه, ۴ تیر ۱۳۹۸، ۰۹:۴۱ ب.ظ

  • Reza Moghaddasi

کلاس تشریح مغز . دبیرستان نمونه مالک اشتر. شیروان

Reza Moghaddasi | سه شنبه, ۴ تیر ۱۳۹۸، ۰۹:۲۵ ب.ظ

  • Reza Moghaddasi

ساختار و عملکرد گیرنده های انسولین

Reza Moghaddasi | دوشنبه, ۳ تیر ۱۳۹۸، ۰۱:۰۵ ق.ظ

ساختار و عملکرد گیرنده های انسولین

رضا مقدسی

مقدمه

 انسولین با اتصال به گیرندههای غشای سلولی، پاسخهای سلولی خود را آغاز می کند. این گیرندهها گلیکوپروتئینهای چند واحدیِ درون غشایی هستند که فعالیت تیروزین کینازیِ وابسته به تحریک انسولین دارند. میزان گیرندههای انسولینی سلولها متغیر است. بالاترین میزان بیان گیرندههای انسولینی، در سلولهای چربی، عضله اسکلتی و کبد، که بیشترین فعالیت را در سوخت و ساز قند، چربی و پروتئین در پاسخ به انسولین دارند؛ مشاهده می شود. اولین بار در در سال 1985، cDNA مربوط به گیرنده انسولین کلون شد. ساختارهای بلوری(کریستالی) پروتئین تیروزین و دمینهای خارج سلولی آن، به ترتیب،  در سالهای 1994و 2006 مشخص شد. از آنجا که انسولین اهمیت کلیدی در کنترل متابولیک دارد، مطالعه گیرنده آن موضوع جدی مورد علاقه پژوهشگران بوده است(1).

انسولین برای اثر بر سلوهای هدف، ابتدا به گیرندههای پروتئینی غشا متصل می شود و انها را فعال می کند. آنچه که باعث اثرات بعدی می شود، گیرنده فعال شده است، نه انسولین. گیرنده انسولین تترامری مرکب از چهار زیر واحد است: دو زیر واحد گلیکوپروتئینی آلفا و دو زیر واحد گلیکوپروتئینی بتا. تمام این زیر واحدها روی یک mRNA واحد سنتز می شوند و سپس به روش پروتئولیتیک از یکدیگر جدا می گردند و توسط پلهای دی سولفیدی به یکدیگر متصل می شوند. انسولین به زیر واحدهای الفا، که در خارج سلول قرار دارند متصل شده و باعث اتوفسفوریله شدن زیر واحدهای بتا در رادیکالهای تیروزین می شوند. بنابراین گیرنده انسولین نمونه­ای از گیرندههای مرتبط با آنزیم است. اتوفسفوریلاسیون زیرواحدهای بتای گیرنده، یک تیروزین کیناز موضعی را فعال می کند و این آنزیم موجب فسفوریلاسیون تعداد دیگری از آنزیم های داخل سلولی، در محل رادیکالهای سرین و ترئونین، از جمله گروهی به نام سوبسترای رسپتور انسولین(IRS) می شود. انواع مختلفی از IRS (مثل IRS-1, IRS-2, IRS-3) در بافتهای مختلف بیان می شوند. اثر نهائی، فعال کردن برخی دیگر از این آنزیمها و در عین حال غیر فعال کردن برخی دیگر است. بدین ترتیب، انسولین ماشین متابولیک سلولی را در جهت ایجاد اثرات مورد نظر بر متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین پیش می برد.

باید دانست که  IRS فقط قسمتی از داستان است. موشهائی که در آنها ژن رسپتور انسولین حذف شده است تاخیر بارز در رشد رحم نشان می دهند، ناهنجاریهای سیستم عصبی مرکزی و پوست دارند، و در زمان تولد به علت نارسائی تنفسی می میرند. اما موشهائی که در انها ژن IRS-1 حذف شده است فقط تاخیر متوسط در رشد رحم را نشان می دهند و زنده می مانند و نسبت به انسولین مقاومند، اما از سایر جهات تقریبا طبیعی هستند. به این ترتیب، مسیرهای درون سلولی که در آنها IRS-1 دخالت ندارد بایستی در عمل انسولین دخالت داشته باشند. یک مسیر عمل انسولین از طریق Ras  و MAP کیناز برای پیشبرد نسخه برداری از بعضی  mRNA ها است. هنگامی که انسولین به رسپتور می چسبد رسپتورها به صورت قطعاتی دور یکدیگر جمع شده و احتمالا به روش آندوسیتوز با میانجیگری رسپتورها به داخل سلول برده می شوند. سرانجام، مجموعه های انسولین-گیرنده وارد لیزوزومها می شوند و در انجا رسپتورها ظاهرا تجزیه می شوند یا مجددا مورد استفاده قرار می گیرند. نیمه عمر رسپتور انسولینی حدود هفت ساعت است(2و3).

گیرنده‌های تیروزین کینازی (RTKs مانند گیرنده انسولین، خانواده بزرگی از گیرنده‌های غشای پلاسمایی با فعالیت ذاتی پروتئین کینازی هستند، که پیام‌های خارج سلولی را توسط مکانیسمی متفاوت از GPCRها انتقال می‌دهند. گیرندههای RTK دمین اتصال به لیگاند در سطح خارج سلولی غشای پلاسمایی و یک جایگاه فعال آنزیمی در سمت سیتوزولی دارند که به وسیله یک بخش گذار غشایی به یکدیگر متصل می‌شوند. دمین سیتوپلاسمی یک پروتئین کیناز است که اسیدهای آمینه Try موجود بر روی پروتئین‌های ویژه هدف را فسفریله می‌کند؛ گیرنده انسولین و گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی، مثال‌های بارز این نوع گیرنده‌ها هستند(4).


  • Reza Moghaddasi