مقاومت طبیعی در برابر سرطان: روزنه امید
مقاومت طبیعی در برابر سرطان: روزنه امید
دکتر رضا مقدسی
مدرس دانشگاه کوثر بجنورد
سارا اسلامی
دانشجوی رشته زیستشناسی سلولی و مولکولی دانشگاه کوثر بجنورد
Mohammad Masoudi1 ,Parisa Torabi2, Robert L. Judson-Torres3 , Reza Khodarahmi4, Sharif Moradi2, Natural resistance to cancer: A window of hope, Int. J. Cancer, 2023;1–12. DOI: 10.1002/ijc.34766.
چکیده
باوجود بهبود مراقبتهای بهداشتی و درنتیجه افزایش امید به زندگی جامعه انسانها، سرطان خود را بهعنوان دومین عامل مرگومیر معرفی میکند. اگرچه زیستشناسان تاکنون تلاش زیادی برای تحقیقات درباره سرطان انجام دادهاند، اما هنوز راه درازی در پیش داریم تا بتوانیم سرطان را بهطور مؤثر درمان کنیم. یک رویکرد جالب در زیستشناسی سرطان، یادگیری از سازوکار مقاومت طبیعی و یا تمایل به سرطانزایی است. گونهها و بافتهای مقاوم به سرطان مدلهای قابلتأملی هستند که مطالعه آنها سازوکارهای مقاومت به سرطان ذاتی که در طول سیر تکامل به وجود آمدهاند را روشن میکند. از سوی دیگر، بعضی نشانگان (سندرمها) و عوامل خطر، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهند و آشکار ساختن سازوکارهای زمینهای آنها، دانش و آگاهی ما را در مورد فرآیند تشکیل سرطان افزایش میدهد. در این مقاله، مقاومت طبیعی و تمایل ابتلا به سرطان و سازوکارهای شناختهشده موجودات زنده را بررسی میکنیم. آگاهی بیشتر از این پدیدهای طبیعی به طراحی تحقیقات سرطان در آینده کمک میکند و درنهایت میتواند منجر به توسعه رویکردهای درمانی سرطانهای جدید شود.
1.مقدمه
سرطان دومین عامل مرگومیر است که در سال 2020 باعث مرگ انسانهای زیادی شده است. سرطان با تکثیر کنترلنشده سلولی و تهاجم به بافتهای اطراف ایجاد میشود. تغییرات مولکولی که باعث سرطانی شدن سلولهای طبیعی میشوند شامل اختلال در ژنهای سلولهای سرطانزا و یا ژنهای سرکوبکننده تومور از طریق جهش ژنتیکی یا انحرافات اپیژنتیکی هستند که میتوانند موروثی یا ناشی از عوامل سرطانزا باشند. باوجوداین شباهتها، هر نوع سرطان بهطور متفاوتی است. هرکدام معمولاً ویژگیهایی را حفظ میکنند که یادآور بافت سالم مربوطه است. بهعلاوه تنظیمکنندههای کلیدی توسعه سرطان میتوانند در موارد مختلف متفاوت باشند. میزان بروز سرطان به عوامل زیادی مانند سن، جنس، سبک زندگی و محل ایجاد سرطان مرتبط است. معمولاً جانداران چند سلولی به سرطان مبتلا میشوند بااینحال، میزان بروز سرطان در بین گونهها ثابت نیست. برخی از گونهها بسیار مقاوم به سرطان هستند و درک سازوکار مقاومت طبیعی آنها در برابر سرطان ممکن است در یافتن رویکردهای درمانی سرطان کمک کند.
در این بررسی، به مطالعه طبیعی استراتژیهایی که موجودات زنده برای ایجاد مقاومت در برابر سرطان و برجسته کردن سازوکارهای مولکولی که محافظت در برابر تومورزایی در سطوح سلولی و بافتی را مورد استفاده قرار میدهند،پرداخته میشود. همچنین برخی بیماریهای انسانی که بر میزان بروز سرطان تأثیر میگذارند مورد بحث و بررسی قرار گرفته میشود و به برخی از استعدادهای طبیعی سرطان نیز اشاره میشود.
https://www.atrakdaily.ir/fa/Main/Page/17077/6/%D8%A7%D8%AC%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%B9%DB%8C
- ۰۳/۰۸/۲۷