ارتقای کیفیت زیست شناسی
رهآوردِ کنفرانس زیست شناسی بعد از دو دهه
نقد و بررسی اهداف و آرزوهای دبیران زیست شناسی
دکتر رضا مقدسی
در دهه 80 خورشیدی خیلی از مسائل آموزشی مثل الان نبود. از نگاه معلمان به تدریس زیست شناسی تا کنکور سراسری. در آن زمان رشته تجربی جذابیت چندانی نداشت و اکثر دانش آموزان نظری متقاضی تحصیل در رشته ریاضی بودند و خطر انقراض رشته تجربی عنقریب بود. البته منابع و آماده شدن برای کنکور هم مانند امروز نبود. شاید چون مافیای کنکوردر آن زمان نهالی نورسته و نامیمون بود.
در حدود 20 سال پیش اولین کنفرانس آموزش زیست شناسی ایران (10-8 آذرماه 1384) با شرکت جمع کثیری از دبیران زیست شناسی و اساتید زیست شناسی دانشگاهها، پژوهشگران و محققین علوم زیستی با همت بلند و تلاش خستگی ناپذیر جناب آقای اسفندیاری، معاونت وقت سازمان آموزش و پرورش استان گلستان و همکاران ارجمند ایشان، در گرگان برگزار شد. اکثر دبیران پیشکسوت امروز در آن زمان جوانانی برومند و پرشور بودند و آرزوهای بسیار متعالی برای آموزش رشته تجربی و درس زیست شناسی داشتند. و البته توسعه و پیشرفت ایران عزیز. اهداف برگزاری این کنفرانس عبارتبودنداز:
- بررسی روشهای مختلف آموزش زیست شناسی
- گسترش فرهنگ پژوهش در آموزش زیست شناسی
- آشنائی با یافتههای نوین علم زیست شناسی
- ایجاد زمینه مناسب برای تبادل تجربیات آموزشی دبیران زیست شناسی
- نقد و بررسی مسائل و مشکلات کتب درسی و آموزش زیست شناسی در ایران
بعد از سه روز گفتگو، ماحصل اهداف و آرزوهای آموزشی دبیران زیست شناسی در قطعنامه پایانی خلاصه و ارائه شد.. حال بعد از نزدیک به دو دهه که با تغییر کلی برنامه های آموزشی و کتب درسی زیست شناسی رو به رو شده ایم، آیا نگاه گذرا به خواسته ها و اهداف دیروزمان، در نگاه امروزمان تاثیرگذار خواهد بود؟ به کدام یک از اهدافمان رسیدهایم؟ علت موفقیت یا شکست احتمالی در برنامه های آموزش زیست شناسی چیست؟
لازم به یادآوری است که این گزارش در سال 1384 تنظیم شده است. تحلیل و نقد هر یک از موارد متناسب با شرایط فعلی به آن اضافه شدهاست. شاید چراغی باشد برای آینده.
دریافت مقاله اصلی
حجم: 293 کیلوبایت
- ۰ نظر
- ۱۹ شهریور ۰۲ ، ۰۹:۲۴