دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی: پژوهشگر و نویسنده

دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی: پژوهشگر و نویسنده

دغدغه آموزش برای توسعه و پیشرفت ایران

دکتر رضا مقدسی
دکتری نوروفیزیولوژی
فارغ التحصیل دانشگاه شهید چمران اهواز؛
دبیر زیست شناسی؛ پژوهشگر و نویسنده؛ مدرس دانشگاه
عضو هیات تحریریه مجله رشد زیست شناسی؛
سردبیر و موسس مجله عصر زیست شناسی
مدیر و موسس آکادمی دغدغه آموزش ایران؛
بنیانگذار مجموعه آموزشی زیستا
عضو انجمن‌ بین المللی IBRO (International Brain Research Organization)
عضو انجمن‌ بین المللی SFN (Society for Neuroscience)
عضو انجمن‌ بین المللی ILAE (International League Against Epilepsy)
عضو انجمن‌ بین المللی IBE (International Bureau for Epilepsy)
عضو انجمن فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران؛
عضو انجمن زیست شناسی ایران؛
عضو انجمن بیوانفورماتیک ایران؛
عضو انجمن علوم اعصاب ایران
عضو انجمن نویسندگان ایران
*************************
زندگی صحنه ی یکتای هنرمندی ماست
هر کسی نغمه ی خود خواند و از صحنه رود
صحنه پیوسته به جاست.
خرم آن نغمه که مردم بسپارند به یاد.
ژاله اصفهانی

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
بایگانی
نویسندگان
پیوندهای روزانه
طبقه بندی موضوعی

۵ مطلب در مرداد ۱۳۹۸ ثبت شده است

دکتر غلامعلی بسکی، پدر طبیعت ایران

Reza Moghaddasi | يكشنبه, ۲۷ مرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۰۲ ب.ظ

 

 

دکتر غلامعلی بسکی معروف به بابا بسکی در بهمن ماه 1310 در سبزوار، خراسان رضوی ایران متولد شد. بسکی پس از به پایان رساندن تحصیلات متوسطه در سبزوار، در رشته طب دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه تحصیل داد و در سال 1345 با درجه تخصص جراحی زنان از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد. او در سال 1345 بیمارستانی را در شهر گنبد کاووس تأسیس کرد. وی معتقد بود که خوردن گوشت باعث ایجاد بیماری می‌شود به همین دلیل در سال 1349 به طبیعت پناه برد و خام‌ گیاه‌خواری را در پیش گرفت.

دکتر بسکی به تاثیر شفا بخش گیاهان دارویی اعتقاد داشت و مطالعات خود را بیشتر صرف تحقیق در این مورد کرد. او خلق و خوی طبیعت دوستی را دریافت و به این طریق چندین بیماری از جمله سرطان را درمان کرد. دکتر غلامعلی بسکی در سال 1331 ازدواج کرد و چهار فرزند و شش نوه داشت.

 

سبک زندگی:

  • عقیده داشت سه چیز، خورشید، آب و خاک پاک کننده هستند.»
  • «چرا صابون بزنم؟ صابون قلیایی هست و PH پوست بدن به اسیدی تمایل داره. این هست که من با استفاده نکردن صابون، محیط زیست پوستم رو به هم نمی‌زنم.»
  • «با قناعت و فقر زندگی کنید بهتر از اینکه خودتان را به مقام و زر و زور بفروشید.»
  • «عزیزان من، فرزندان من، به آن اندازه که نیاز دارید بخورید امروز ثابت شده بین کم خوری و طول عمر رابطه مستقیم وجود دارد و من در طول زمان از این مسئله بهره بردم و در بدنم آزمایش کردم.

درباره خام گیاهخواری:

  • «من بهترین واکنش سلامتی را با خام خواری گرفتم. گوشت می‌خوری باید منتظر بیماری‌های بدخیم هم باشی.»
  • «من زباله ندارم. من خام خوار هستم و همه اجزای میوه و سبزی را اگر فاسد و خراب نباشد می‌خورم. پوست گردو و بادام زمینی و پیاز و… هم که زباله نیست. دفن می‌کنم تا به خاک تبدیل شود.»

درباره حقوق حیوانات:

  • من به همه موجودات اعم از پرندگان، خزندگان، دوزیستان، گیاهان، آبزیان و… عشق می‌ورزم.»
  • «مار هم حق زندگی دارد. من مار کبری بر سینه یک پیرمرد دیدم که زیر درخت خوابیده بود، به محض بیدار شدن مار را به آرامی از خود دور کرد و حیوان هم بی جهت آزار نرساند و رفت. هیچ‌کس حق کشتن حتی مار را هم ندارد چون این حیوان هم مانند دیگر حیوانات در چرخه حیات بسیار مفید و مثمرثمر است.»

درباره گرمایش زمین:

  • «اگر تمام افراد گوشتخواری را ترک نکنند، موجب افزایش گازهای گلخانه‌ای و نابودی یخچالها و مرگ زمین می‌شوند.»
  • «غم نابودی مادر اصلی تمام مخلوقات یعنی کره زمین آن چنان مرا مغموم نموده که لحظه‌ای از این غم فراغت ندارم.»
  • «محیط زیست ایران را باید تمام شده دانست. من جز تسلیت چه می‌توانم بگویم؟»
  • «باید به طبیعت احترام بگذاریم، دستورات نامشروع صادر نکنیم. از سرازیر کردن سرمایه کشور به جیب مردم خودداری کنیم و آن را صرف کارهای زیربنایی کنیم.

منابع: ویکیپدیا و ویکی گفتار

  • Reza Moghaddasi

حافظه و یادگیری

Reza Moghaddasi | چهارشنبه, ۹ مرداد ۱۳۹۸، ۰۸:۲۸ ب.ظ
  • Reza Moghaddasi

دستگاه عصبی

Reza Moghaddasi | چهارشنبه, ۹ مرداد ۱۳۹۸، ۰۸:۱۵ ب.ظ

  • Reza Moghaddasi

روش مطالعه زیست شناسی 2

Reza Moghaddasi | چهارشنبه, ۹ مرداد ۱۳۹۸، ۰۸:۰۳ ب.ظ

روش مطالعه زیست شناسی

 

این سه اصل عبارت اند از: الف) عمیق خواندن؛  ب)مفهومی خواندن؛ ج) ترکیبی خواندن

1 ا  صل اول عمیق خواندن زیست شناسی: خیلی ها و حتی آنهایی که ادعا می کنند بهترین مشاور هستند تفاوت بین “مفهومی خواندن” و “عمیق خواندن” را بلد نیستند. بگذارید با یک مثال از کتاب درسی موضوع را برایتان روش کنم.

مثلا در فصل ۵ سال دوم در مورد حشرات می خوانیم که«سیستم تنفسی حشرات از تعدادی لوله های درونی به نام نای تشکیل شده است. شاخه های نای در سراسر بدن منشعب هستند. تبادل گازهای تنفسی از این انشعابات با سلولهای بدن به طور مستقیم و بدون نیاز به همکاری دستگاه گردش مواد صورت میگیرد». خب بیایید با هم این قسمت از کتاب درسی را از لحاظ عمین خواندن بررسی کنیم. ببنید بچه ها دانش آموزان تجربی باید وقتی با چنین متن های پر ملاطی در کتاب درسی مواجه میشند باید خیلی عمین آن را مطالعه کنند.

حالا اینکه گفتم یعنی چه؟ ببنید در متن کتاب اشاره شده “تعدادی لوله درونی” یعنی دانش آموز دقیقا باید با تفکر طراح سوال به متن کتاب درسی نگاه کند.ممکن است طراح بیاید و به جای واژه “درونی” واژه “بیرونی” را قرار دهد بنابراین کسی که متن را به دقت نخوانده در چنین تله هایی خواهد افتاد.یا مثلا گفته لوله ها.دقت کنید حتی شما باید دقیقا به این “ها” نیز توجه داشته باشید. ممکن است طراح بیاید و به جای “لوله ها” بگوید “یک لوله درونی”. شاید در ابتدا برای شما این روند مسخره و یا حتی خسته کننده باشد.اما شما اگر میخواهید نتیجه بگیرید باید چنین دید را نسبت به درس زیست شناسی به یک روند تبدیل کنید. همچنین در عبارت بالا توجه به واژه های “نای” “در سراسر بدن” “به طور مستقیم” و نیز “بدون نیاز به همکاری دستگاه گردش مواد” بسیار بسیار مهم هست.

شما میتوانید در هنگام مطالعه با استفاده از خودکار های رنگی گوناگونی آنها را مشخص کنید. مثلا برای قید ها رنگ قرمز برای شکل ها و زیر نویس های آنها رنگ سبز و برای متن کتاب درسی و توجه به واژه های اینچنینی نیز رنگ صورتی را انتخاب کرده و هایلایت نمایید. حال شما با انجام این مرحه اصل اول را رعایت کرده اید.

 

2    اصل دوم مفهومی خواندن: شاید طراح سوال بیاید و در رابطه با این مطلب تستی طراحی کند که یکی از گزینه های آن این باشد: در ملخ هموگلوبین گاز اکسیژن را به ماهیچه های عقبی میرساند. کسی که عمیقا درس را خوانده باشد متوجه میشود که این گزینه غلطی است. چرا که گفته هموگلوبین اکسیژن را حمل میکند. در حالی که گفتیم سیستم گردش مواد دخالتی در تنفس جانور ندارد بنابراین. شما با اجرای این مرحه اصل دوم را نیز پشت سر گذاشته اید.

 

 

 

3    اصل سوم ترکیبی خواندن زیست شناسی: شما که واژه “حشرات” را شنیده اید باید تمامی نکات ترکیبی آن را هم کار کنید اعم از: داشتن گردش خون باز +فراوان ترین و موفق ترین جانوران در طول تاریخ زمین+دفع اوریک اسید و..با رعایت این سه اصل و البته مرور های متوالی میتوان یک درصد فوق العاده بالا کسب کرد. دیگر اینکه اصلا و ابدا در مطالعه زیست زیاده روی نکنید.یعنی کم نیستند دانش آموزانی که وقت ریاضی و فیزیک و عربیشون را میذارند روی زیست و این یک اشتباه محض است.


  • Reza Moghaddasi

روش مطالعه زیست شناسی 1

Reza Moghaddasi | چهارشنبه, ۹ مرداد ۱۳۹۸، ۰۸:۰۲ ب.ظ

بسیاری از دانش آموزان  دائما درباره شیوه های مطالعه موثر زیست شناسی سوال می پرسند. مطالب زیر که از اینترنت جمع اوری شده است (تمام ان مورد تایید بنده نیست) تا حدودی نیازهای ایشان را براورده می سازد. امیدوارم در فرصت مناسب به صورت تخصصی و دقیق مطالبی در این باره تقدیم نمایم.


درس زیست شناسی از مهم ترین دروس تخصصی رشته تجربی و جزو محبوب ترین دروس در این رشته است که باعث علاقه مندی بسیاری از داوطلبان رشته تجربی برای تحصیل در رشته پزشکی است. ضریب این درس در کنکور تجربی بالاترین ضریب را دارد به همین دلیل است که روش خواندن زیست شناسی دغدغه بسیاری از داوطلبان رشته تجربی شده است. درس زیست شناسی بیشترین سوال را در بین دروس تجربی در کنکور سراسری به خود اختصاص داده است. داوطلبانی که علاقه مند به تحصیل در رشته های زیر گروه پزشکی در دانشگاه هستند باید بدانند که این علاقه آنها مستلزم کسب درصد بالایی در درس زیست شناسی در کنکور سراسری است که این امر نیز مطالعه بسیار عمیق و مفهومی این درس را می طلبد.

در سال های اخیر شاهد تست های شمارشی مفهومی و ترکیبی مانور بیشتر در مبحث زیست گیاهی تست های محاسباتی سنگین تر از مبحث ژنتیک بوده ایم که این خودش زنگ خطری است برای داوطلبان که دیگر تست های صرفا حفظی در کنکور مطرح نمی شود. برای موفقیت در درس زیست شناسی نیازمند تغییر نگرش داوطلبان در نوع و شیوه مطالعه آن ها در درس زیست شناسی هستیم که در ادامه به نحوه مطالعه صحیح زیست شناسی می پردازیم :

1-    پیش خوانی یا مطالعه روزنامه وار : توصیه می شود داوطلبان قبل از تدریس معلم در کلاس مطلب مورد نظر را یک مرتبه پیش خوانی کنند تا کلیت مبحثی که قرار است استاد مربوطه تدریس کند را بفهمند این کار باعث می شود داوطلب در مسیر مطالعه درست فصل مربوطه قرار بگیرد و مطالب مهم را از مطالب فرعی در فصل مربوطه تمایز دهد.

2-    تمرکز بالا و یاداشت برداری از تدریس استاد : بهتر است داوطلبان با دقت فراوان به تدریس استاد گوش دهند و در دفتری به نت برداری از مباحثی که استاد تدریس می کند و مطالبی که توجه ویژه در هنگام تدریس به آن ها دارد بپردازد.

3-    تقسیم بندی یک فصل برای مطالعه:  داوطلبان می توانند برای مطالعه یک فصل از درس زیست شناسی به صورت پاراگراف به پاراگراف آن را مطالعه کنند. به این صورت که ابتدا یک پاراگراف را به صورت روزنامه وار مطالعه کرده و زیر کلمات مهم آن خط بکشد و یا با ماژیک مارکر کند. در دور بعد با دقت بیشتر و عمیق تر مطالعه کنند و در آخر پاراگراف را از حفظ بازگو کنند. در انتهای مطالعه یک فصل از کتاب به صورت پاراگراف به پاراگراف داوطلب در برگه ای خلاصه ای از تیتر ها و مطالبی که خوانده است را بنویسد چرا که این کار به یادگیری بیشتر داوطلب کمک زیادی خواهد کرد.

4-    ترکیبی خواندن زیست شناسی: همان طور که گفتیم در سال های اخیر شاهد تست های ترکیبی زیادی از فصول مختلف زیست و هم چنین از کتاب های جداگانه بوده ایم. به این صورت که ممکن است از فصل ایمنی که فصل اول زیست سال سوم است به صورت ترکیبی با فصل ششم از زیست سال دوم دبیرستان که مبحث گردش خون است تست ترکیبی طرح کنند. برای اینکه داوطلب بتواند از پس تست های ترکیبی در کنکور سراسری بر بیاید نیازمند ترکیبی خواندن زیست شناسی است. برای همین داوطلب در هنگام مطالعه هر پاراگراف از فصلی که می خواند باید با ذهن باز مطالعه کند و اگر قابلیت ترکیب با مباحث دیگر از کتاب های زیست دبیرستان داشت مبحث مربوطه را نیز مطالعه کند و در صورت نیاز به نوشتن نت در حاشیه های کتاب درسی بپردازد.

5-    توجه به ریزه کاری ها در خواندن زیست شناسی :درس زیست شناسی به مانند درس ریاضی و فیزیک دارای قوانین ثابت و مشخصی نیست و در متن کتاب درسی قید های زیادی مشاهده می کنیم مثل (اغلب برخی بعضی .) که اخیرا به شدت مورد توجه طراحان کنکور قرار گرفته است در هنگام خواندن زیست شناسی حتما توجه به این قید ها داشته باشید. شکل های کتاب درسی اهمیت بسیار زیادی دارد هم در تفهیم هر چه بیشتر مطالب درسی کمک زیادی به شما می کند و هم اخیرا چه به شکل مستقیم و چه به شکل غیر مستقیم تست های مفهومی از آن ها طرح می شود.

6-    مرور مطالب: همانطور که عرض کردیم با نوجه به اهمیت ویژه درس زیست شناسی در کنکور تجربی توصیه می شود این درس که سه کتاب دارد به کرات مورد مطالعه قرار بگیرد خواندن زیست به صورت چندین باره کتاب های درسی کمک بسیار زیادی به داوطلبان می کند تا به تمامی مطالب این درس تسلط کافی پیدا کنند. حتما توصیه می شود در برنامه مطالعه روزانه خود برای خواندن زیست شناسی وقت کافی بگذارید. باید به مرحله ای از تسلط برسید که با دیدن جمله اول هر صفحه مطالب اون صفحه را به طور کامل بازگو کنید و حتی مطالب ترکیبی و مرتبط با آن را که در کتاب های زیست دیگر است نیز در ذهن خود به یاد آورید. مرور زیاد و تسلط خوب به مباحث کتاب درسی سرعت العمل شما را در پاسخ گویی به سوالات این درس چندین برابر می کند.

7-    خلاصه برداری :توصیه می شود مطالب مهمی که شاخص و پرتست هستند و بیشتر مورد توجه طراحان کنکور بوده است را بر روی برگه هایی نمودار درختی از آن ها تهیه کنید و بر روی دیوار منازل خود بچسبانید تا هر روز برایتان مرور شود. مثل فصول باکتری شارش انرژی قارچ و ویروس هل از زیست پیش دانشگاهی که کشیدن نمودار درختی بسیار مفید خواهد بود. شکل های کتاب های درسی را نیز هم می توانید بر روی کاغذ بکشید و مطالب پاراگراف های مرتبط با شکل را نیز در کنار آن بنویسید که بسیار کمک کننده خواهد بود. خلاصه برداری از نکات مهم در ماه های انتهایی در کنار تورق سریع برای داوطلبان حائز اهمیت است.

8-    مطالعه مبحثی :سوالات درس زیست شناسی در کنکور از چند مبحث مختلف تشکیل شده است. شامل سوالات گیاهی که از فصولی از زیست سال دوم و سوم دبیرستان ژنتیک که شامل فصل ۸ زیست سال سوم که ژنتیک مندلی نام دارد و فصل ۵ زیست پیش دانشگاهی که ژنتیک جمعیت نام دارد. این دو مبحث زیست شناسی جزو مباحث نسبتا سخت و پر تست سال های اخیر زیست شناسی بوده است. بهتر است داوطلبان این مباحث را به طور کلی بخوانند و جمع بندی کنند به ویژه که در کنار کتاب درسی در بازار برای این مباحث کتاب هایی موجود است که مطالب را به صورت دسته بندی و یکجا آورده است که می تواند کمک زیادی به داوطلب بکند. برای مبحث ژنتیک حتما بعد از خواندن کتاب و درسنامه کتاب های کمک آموزشی به حل کردن تست های سراسری بپردازید و از دست به قلم شدن نترسید و به هیچ عنوان قید تست های ژنتیک را نزنید. در مبحث زیست گیاهی خلاصه برداری و کشیدن خصوصیات گیاهان بر روی برگه هایی برای چسباندن به دیوار بسیار مفید و کمک کننده خواهد بود چرا که باعث مرور بسیار زیاد این مباحث پر تست می شود.

نکته: در خواندن زیست چه بهتر که ویژگی ها و خصوصیات کلی جانداران و یا گیاهانی که در کتاب درسی ذکر شده است ولی در بخش های مختلف کتاب درسی است را در هنگام خلاصه نویسی در کنار هم جمع آوری کنید تا مطالب دسته بندی خوبی برای مطالعه داشته باشید.

چند نکته پایانی در خواندن زیست شناسی :

مطالبی که در عنوان بیشتر بدانید در کتاب درسی مطرح می شود شاید به طور مستقیم مورد پرسش قرار نگیرد اما مطمئنا مفهوم این مطالب به درک هر چه بیشتر متن کتاب درسی کمک خواهد کرد.

توجه ویژه داشته باشید که هیچ منبع کمک آموزشی نمی تواند جایگزین کتاب درسی در زیست شناسی باشد.

دقت کنید که زدن تست های سراسری سال های اخیر شما را با خط ذهنی طراحان آشنا می کند و می تواند شما را در مسیر مطالعاتی صحیح قرار دهد.

در پایان مجددا قابل ذکر است که مهم ترین بحث در زیست شناسی تکرار هر چه بیشتر مطالب است. حتما روزانه خواندن زیست را در برنامه خود قرار دهید. از مباحث مختلف که مانور بیشتری بر روی آن ها است مثل زیست گیاهی، ژنتیک، قید های کتاب های درسی، شکل ها، مطالبی که در قسمت آزمایش کنید آمده است غافل نشوید. به تست های شمارشی که اخیرا بر تعداد آن ها در کنکور افزوده شده است، توجه ویژه ای داشته باشید. و در آخر تاکید میکنیم که از تست زنی خصوصا تست های سال های اخیر کنکور سراسری غافل نشوید.


  • Reza Moghaddasi