صرع زائی:
صرع زائی: سازوکارهای ایجاد تشنج و صرع
رضا مقدسی1، احمد علی معاضدی2، زهره قطب الدین3
- دکترای فیزیولوژی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
- استاد فیزیولوژی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
- دانشیار فیزیولوژی، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
*نشانی نویسنده مسئول: خوزستان، اهواز، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده علوم، گروه زیست شناسی،
رضا مقدسی e-mail: dr.moghaddasi52@gmail.com, 09151887366
Moghaddasi R*1, Moazedi A.A2, Ghotbeddin Z3,
1-PhD of physiology, Department of Biology, Faculty of science, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
2- Professor of physiology , Department of Biology, Faculty of science, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
3- Associat professor of physiology, Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
چکیده
بیماری صرع، سومین اختلال نورولوژیک است که بیش از70 میلیون نفر از مردم جهان(در حدود1%) به آن مبتلا هستند [1. صرع، مجموعهای از اختلالات نورولوژیک مزمن با علائم ناهمگون است که حملات تشنجیِ خودبخودیِ عود کننده و مکرر مشخصه مهم آن میباشد. تشنج، به علائم یا نشانههای گذرائی گفته میشود که در نتیجة افزایش فعالیت غیرمعمول و هم زمان، در نورونهای بخشی از مغز رخ می دهد[1و2]. تشنج، تا زمانی که به حالت مزمن تبدیل نشود، صرع نامیده نمی شود[2]. ساز وکار ایجاد و توسعه صرع، تا امروز به خوبی شناخته نشده است. صرعزائی به شکل پذیری پیچیده مغز گفته میشود که به دنبال جراحت و خونریزی در مغز ایجاد میشود. به دنبال این تغییرات در مغز سالم، تشنج های مکرر ایجاد می شود [9]. صرعزائی، فرایندی آرام است، که چند ماه تا بروز تشنج های خودبخودی طول میکشد[10]. با استفاده از مطالعات بالینی بر روی انسان، به تنهائی، نمیتوان سازوکارهای پیچیده، صرعزائی و تشنج را شناسائی کرد. لذا، استفاده از مدلهای جانوری مناسب، ضروری به نظر می رسد[5]. در این مقاله سعی میشود، ضمن معرفی انواع صرع، فرایند صرعزائی و سازوکار ایجاد صرع مورد بررسی قرار گیرد.
کلمات کلیدی: صرع، تشنج، صرعزائی، هیپوکامپ
چاپ در مجله زیست شناسی ایران، جلد 5 شماره 10 ، پائیز و زمستان 1400
https://www.ijbio.ir/article_2134.html
- ۰۱/۰۱/۱۶