مجله رشد زیست شناسی در گذر زمان
پیشرفتهای شگرف بشری در عرصه علم و فناوری، وام دار ابزارهای ارتباطی و رسانهای می باشد. ابزارهای رسانهای ضمن ایجاد شبکههای علمی بین متخصصان و پژوهشگران، عموم مردم را نیز در جریان پیشرفتهای علمی و فنی قرار می دهند. به جرات می توان ادعا کرد، که متخصصان و اندیشمندان نیاز بیشتری به ابزارهای رسانهای دارند. کتب و نشریات علمی از جملهی رسانههایی هستند، که جایگاه ویژهای در جوامع علمی و دانشگاهی دارند. به طوری که حتی با پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات هنوز از محبوبیت خاصی بر خور دارند.
معلمان به عنوان پرچمداران علم و آگاهی، به منظور ارتقای دانش و مهارتهای آموزشی خود، نیاز دائمی به استفاده از ابزارهای گوناگون رسانهای دارند. به دلیل محدودیتهای سخت افزاری و نرم افزاری در استفاده از دنیای مجازی، مجلات چاپی(کاغذی) هنوز هم جایگاه ویژهای در مدارس دارند. مجله وزین "رشد آموزش زیست شناسی" نزدیک به سه دهه است که عهده دار این رسالت مهم است و همواره دبیران زیست شناسی و علاقمندان این رشته را سیراب می سازد. این فعالیت مداوم علمی و آموزشی در خور تحسین است.
امروزه پیشرفتهای علمی برخی از شاخههای علوم زیستی بسیار شگفتانگیز است. به طوری که آنها را در زمره علوم پیشتاز قرن 21 قرار داده است. ازجملهی این رشتهها می توان زیست فناوری و مهندسی ژنتیک را نام برد. اینجانب بیست سال پیش از طریق مقاله دکتر نوری دلویی که در مجله رشد زیست شناسی چاپ شده بود، با اهمیت این رشته آشنا شدم. اکنون با گذشت دو دهه، ستاد توسعه زیست فناوری زیر نظر ریاست جمهوری تشکیل شده است و به توسعه این علم در کشور ابرام دارد. دبیران زیست شناسی به عنوان حلقه ارتباطی بین دنیای زیست فناوری و محیط آموزشی نقش ارزندهای در این زمینه ایفا می کنند.
از جمله ضرورت های فعلی کشور، بحث محیط زیست و بهداشت و استفاده مناسب از منابع آبی است؛ که از شاخصهای توسعه پایدار در هر کشوری می باشد. "مجله رشد زیست شناسی"، در این زمینه نیز کمک شایانی به شناساندن اهمیت این موضوع بر عهده دارد. معرفی فون و فلور، به همراه زیستگاههای بکر ایران زمین، مسئولیتی است که این مجله به زیبایی از عهده آن بر آمده است.
دبیران و دانشجویان زیست شناسی، در طول سی سال گذشته از طریق این مجله بسیاری از چهرههای علمی این رشته را شناختهاند و در جریان تلاشهای خستگی ناپذیر آنها قرار گرفته اند. انتقال تجربیات اساتید علوم زیستی به نسل جوان از جمله رویکردهای مهم مجله بوده است. البته بسیاری از دبیران زیست شناسی نیز تجربیات علمی و مهارتهای علمی خود را در حیطههای مختلف آموزش زیست شناسی از طریق این مجله به همکاران خود منتقل کردهاند. این فرایند در ارتقای دانش عمومی و تخصصی دبیران زیست شناسی و دانشجویان این رشته بسیار اهیمت دارد. چرا که تنها نشریه تخصصی، علمی ترویجی پرشماره، در بین زیست شناسان کشور می باشد.
نقد و بررسی کتب درسی و آزمونهای مختلف، نیز از جمله فعالیتهای ارزشمند این مجله می باشد؛ که در طول سالیان گذشته همواره به این مهم پرداخته است. چاپ مطالب مکمل کتب درسی نیز کمک شایانی به دبیران زیست شناسی می نماید. به طوری که اکثر دبیران زیست شناسی در ضمن مباحث علمی به این مجله استناد می نمایند. از طرفی مصاحبه با اساتید مجرب زیست شناسی، در داخل و خارج کشور و بررسی برنامههای آموزشی زیست شناسی در کشورهای مختلف، ما را بیش از پیش با افقهای علمی این رشته آشنا می سازد.
بی شک انتشار مجله رشد زیست شناسی، با سه دهه قدمت و مخاطبین فراوان، به خوبی گویای جایگاه ویژه این نشریه در بین دبیران و دانشجویان زیست شناسی می باشد. سر دبیران فرهیخته این نشریه، ضمن توجه به نیازهای جامعه زیست شناسی ایران و پیشرفتهای علوم زیستی در جهان و ایران، به شایستگی توانستهاند، این ارتباط را برقرار نمایند. در سالهای اخیر معرفی مجله از طریق ایجاد سایت و وبلاگ ارتباط موثرتر و سازندهتری با مخاطبین خود داشته است.
به نظر می رسد در صورت اخذ یا ارتقای امتیاز مجلات علمی- تخصصی توسط مجله رشد زیست شناسی جایگاه آن در جوامع علمی و دانشگاهی ایران مستحکمتر شود. در این صورت مجله مورد استقبال اساتید دانشگاه نیز قرار خواهد گرفت. شاید یکی از نقاط ضعف آموزش زیست شناسی در ایران، که نبود ارتباط موثر و سازنده بین اساتید دانشگاه و آموزش و پرورش و دفتر تالیف است، به این ترتیب بر طرف شود.
برای استفاده همگانی از مجله پیشنهاد می کنم، فایل مقالات مجله را به نشانی دبیران زیست شناسی و دانشجویان عضو سایت رشد ارسال کنید. همچنان که بسیاری از مجلات معتبر به این مهم اقدام می کنند. چون با توجه با شمارگان پایین مجله نسبت به جمعیت دبیران و دانشجویان زیست شناسی و مراکز پژوهشی آموزش و پرورش، خیلی از علاقمندان موفق به دریافت نسخه کاغذی مجله نمی شوند. به نظر می رسد برگزاری آزمونهای دورهای و منظم سالانه از مجلات رشد زیست شناسی، اثر بخشی آن را در ارتقای دانش و مهارت دبیران زیست شناسی افزایش خواهد داد.
اینجانب در بیش از دو دهه که همه مجلات "رشد آموزش زیست شناسی" را مطالعه و آرشیو کردهام، بهرههای فراوان از نوشتههای اساتید و دبیران محترم زیست شناسی بردهام. ولی هیچ وقت خاطره شیرین ثبت یک گونه پروانه شب پرواز(Lithostege samandooki ) توسط حسین رجایی (دانشجوی جانورشناسی دانشگاه بن) به نام دبیر زیست شناسی خود آقای حسین سمندوک ( دبیر زیست شناسی تایباد ) که در شماره 88 زمستان 1391 چاپ شده است، را فراموش نمی کنم. به نظر من، این کار زیبا و در خور تقدیر می باشد.
در پایان امیدوارم همه دبیران ایران زمین به نقش سازنده خود در شخصیت و آینده دانش آموزان، واقف باشند و تلاش و اهتمام جدی در پرداختن به این رسالت مهم داشته باشند و بتوانند خاطرهی شیرین و جاودانهای برای دانش آموزان خود باشند.
- ۰۱/۱۲/۰۵